Pripreme za pomen i parastos u Donjoj Gradini teku po planu

U četvrtak 13.aprila u Spomen području Donja Gradina  biće održan sastanak Izvršnog odbora za obilježavanje pomena i parastosa žrtvama ustaškog zločina genocida u  logoru Janenovac na kome će se razgovarati o pripremama za održavanje ove komemorativne svečanosti.

„Očekujemo predstavnike kabineta predsjednika Republike Srpske, Organizacionog odbora za obilježavanje značajnih datuma Srpske i Ministarstva prosvjete i kulture , a sastanak će početi u 14 časova“, kazala je Tanja Tuleković, direktor Spomen područja Donja Gardina.

“Organizacione pripreme za održavanje pomena i parastosa su u toku, uređenje spomen-područja je u završnoj fazi, a poslali smo i pozivnice zvaničnicima RS i Vlade Srbije , ambasadorima i funkcionerima, a očekujemo veliki odziv građana”, izjavila je Tulekovićeva.

Ona je kazala da će u okviru programa obilježavanja 72. godišnjice stradanja žrtava ustaškog zločina genocida u Donjoj Gradini, 22. aprila ove godine u Domu kulture u Kozarskoj Dubici u 20 časova biti održana Memorijalna akademija na kojoj će učestvovati Srpsko pjevačko društvo „Višnjić“ iz Kozarske Dubice, Gudački kvartet „Paladio“ iz Banjaluke  i glumci Maja Vujanović i Rajko Marčeta.

U nedjelju 23. aprila Sveta arhijerejska liturgija biće služena u hramu „Svetih apostola Petra i Pavla“ u Kozarskoj Dubici.

Komemorativna svečanost u Spomen području Donja Gradina u nedjelju počeće u 11 časova i 15 minuta  polaganjem vijenaca na grobnom polju „Topole“, u 12 časova služiće se pomen i parastos na grobnom polju Hrastovi, a u 13 časova planirano je obraćanje zvaničnika i kratki umjetnički program.

Tog dana u 10 časova biće otvorena izložba dječijih likovnih radova koju su prijavljeni na kokurs Spomen područja i Pedagoškog zavoda RS, dodala je Tulekovićeva.