Mjere Vlade Srpske daju rezultate u suzbijanju rada na crno

U Republici Srpskoj evidentan je rekordan broj zaposlenih koji je premašio 290.000, te konstantan rast prosječne plate što ide u prilog činjenici da mjere koje provodi Vlada daju rezultate na suzbijanju rada na crno, rečeno je u Ministarstvu rada.

Iz Ministarstva dodaju da Vlada Srpske kontinuirano radi na poboljšanju položaja radnika i nezaposlenih, kao i na unapređivanju poslovnog okruženja.

Broj zaposlenih, kako se navodi, premašio je 290.000, dok je na evidenciji na dan 31. oktobar registrovano 59.851 nezaposlenih, što je za 6.408 manje u odnosu na oktobar prošle godine.

Podatak o broju zaposlenih u Republici govori u prilog tome da mjere koje Vlada provodi u kontinuitetu daju određene rezultate na suzbijanju sive ekonomije – kažu u resornom ministarstvu.

Iz Ministarstva napominju da je prosječna plata u Srpskoj u septembru iznosila 1.277 KM, te da je prisutan trend rasta plata koja predstavlja bitan faktor za zadržavanje domaće radne snage.

U Ministarstvu rada ističu i da Ministarstvo privrede i preduzetništva u saradnji sa Poreskom upravom Srpske provodi aktivnosti koje se odnose na dodjele podsticaja za povećanje plata radnika.

– Za sedam obračunskih perioda, od jula 2019. godine do decembra 2022. godine, odobreno je 53.625.978 KM podsticaja za povećanje plata radnika. U navedenom periodu podneseno je ukupno 4.289 zahtjeva za podsticaj za povećanje plata, a odobrena su 3.946 zahtjeva ili 92 odsto od ukupnog broja podnesenih – dodali su u Ministarstvu rada.

Korisnici podsticaja bila su 1.334 različita privredna subjekta koji su povećali plate za 50.546 radnika.

U Ministarstvu pojašnjavaju da je osnovni cilj dodjele sredstava podsticaja poboljšanje položaja radnika, u smislu utvrđivanja viših novčanih naknada po osnovu plata i vremenski duže održavanje uvećane plate radnika, te otklanjanje sive zone u oblasti isplate plata radnika i prevođenje cjelokupnog novčanog iznosa koji radnik dobije od privrednog subjekta u legalne tokove.

Iz Ministarstva napominju da nadzor nad primjenom Zakona o radu, drugih propisa o radnim odnosima, kolektivnih ugovora i pravilnika o radu, kojima se uređuju prava, obaveze i odgovornosti zaposlenih, vrši Republička uprava za inspekcijske poslove sa kojom je saradnja kontinuirana.

Na nedavno održanom sastanku predstavnika Ministarstva rada i Inspektorata zaključeno je da postojeći sistem nadzora treba poboljšati i dodatno unaprijediti – podsjetili su iz Ministarstva za Srnu.

( izvor : RTRS )