“Pjesmom kroz kulturu i običaje”-novi projekat hora “Višnjić”

U periodu od 1.februara do 31.avgusta ove godine Mješoviti kamerni hor Srpskog pjevačkog društva „Višnjić“ realizovaće projekat  pod nazivom „Pjesmom kroz kulturu i običaje“.

Vrijednost projekta je 11.000 maraka , od čega je iznos od 10 hiljada maraka obezbjeđen iz  Ministarstva civilnih poslova BiH, granta za sufinansiranje projekata institucija kulture u BiH za 2017.godinu, a 1.000 maraka su vlastita sredstva ovog pjevačkog društva.

Kroz projekat će biti nabavljena oprema za rad hora, izrađene nove horske haljine i odijela za 30 članova, nabavljeni  muzički instrumenti gitara i udaraljke, te mikrofoni i kamera za slikanje i snimanje  koncerata.

U okviru projekta planirana je i organizacija dva koncerta, duhovne horske muzike, te koncert duhovne i svjetovne muzike sa djelima domaćih i stranih autora iz više žanrova na kojem će nastupiti i gosti

Ugovor sa Ministarstvom civilnih poslova BiH 23.januara u Sarajevu potpisali su predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Mile Zeljić i dirigent hora Igor Ćibić.

Srpsko pjevačko društvo „Višnjić“ za nepunih sedam godina rada ima više od 40 nastupa i predstavlja jedan od važnih faktora iz oblasti kulture u našem gradu,a ovaj projekat će značajno unaprijediti naš rad, kazao je Ćibić.

On je rekao da se nastavlja tradicija organizacije cjelovečernjih koncerata horske muzike i da se po treći put izrađuje horska oprema, kao i do sada  iz projektinih sredstava.

U svom radu mi se ne oslanjamo samo na sredstva od naše opštine ,koja su dovoljna samo za osnovno funkcionisanje hora, već se trudimo da kroz razne projekte i druge izvore sami obezbijedimo dodatna sredstva , istakao je Ćibić.