Održana memorijalna akademija “Svijete tihi”

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izjavio je da za žrtve koncentracionog logora Jasenovac nikada nije bilo pravde i da se zato mora čuvati sjećanje na ta stravična stradanja. Malešević je na memorijalnoj akademiji “Svijete tihi”, koja je održana večeras u Kozarskoj Dubici, istakao da ne smiju biti zaboravljene nevine žrtve kojima je u sistemu logora Jasenovac, u kojem je Donja Gradina bila najveće stratište, život oduzet na svirep način. On je naveo da će izgradnjom Memorijalnog centra u Donjoj Gradini biti obezbijeđeni uslovi za stalno izučavanje i sjećanje na žrtve.
Malešević je pozvao građane da sutra dođu u Donju Gradinu da bi se svi zajedno pomolili za nevine duše stradalih na tom prostoru.

 Direktor Spomen-područja Donja Gradina Tanja Tuleković podsjetila je da je na današnji dan prije 72 godine posljednja grupa logoraša odlučila da je bolje poginuti od ustaškog metka, nego od ustaške kame i njih 600 izvršilo je proboj iz najzloglasnijeg logora u Drugom svjetskom ratu.  Ona je navela da je od 600 logoraša, proboj preživio samo 91.
Predsjednik Odbora za Donju Gradinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac rekao je da je veoma bitno sačuvati od zaborava ono što se u Drugom svjetskom ratu desilo na ovim prostorima, jer nije riječ samo o najvećem stradanju na Balkanu, već jednom od najvećih stradanja na svijetu.
Banjac je naveo da o tome svjedoči činjenica da je Jasenovac, u kome je stradalo više od 700.000 ljudi, bio jedini logor na svijetu za djecu.  “Na tablama u Donjoj Gradini imamo da je stradalo 20.000 djece, ali, prema istraživanjima naših istoričara u Donjoj Gradini sada imamo već više od 24.000 imena stradale djece, od novorođenčadi do 15 godina”, istakao je Banjac.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić rekao je da je ova opština u Drugom svjetskom ratu doživjela najveću tragediju u bivšoj Jugoslaviji, a da je taj grad drugi po stradanju u Evropi.Reljić je, govoreći o stradalim članova svoje porodice u logoru Jasenovac, podsjetio na zvjerstva koja su činjena u tom logoru u kojem je ubijeno više od 50 odsto tadašnjih stanovnika Kozarske Dubice, odnosno više od 18.000 ljudi.
“To je u stvari najveća grobnica srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu i to stradanje nikada ne smijemo zaboraviti. Imamo obavezu da to sjećanje prenesemo na druge generacije, jer oprostiti možemo, ali ne možemo zaboraviti”, rekao je Reljić.

U program Memorijalne akademije učestvovali su Srpsko pjevačko društvo “Višnjić” iz Kozarske Dubice,  Gudački kvartet “Paladio” iz Banjaluke, glumci Maja Vujanović i Rajko Marčeta i balerine Natalija Ninić i Neda Uletilović.

Memorijalnoj akademiji večeras su prisustvovali izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, predstavnici Vlade Srbije, narodni poslanici, brojni građani, učenici, opštinski zvaničnici i drugi gosti.