Edukacija o zapošljavanju marginalizovanih grupa stanovništva kroz društveno preduzetništvo

U Kozarskoj Dubici danas je održan edukativni skup o modeliranju lokalnih partnerstava s ciljem pomoći i podrške za radnu aktivaciju marginalizovanih grupa stanovništva.
“Za društveno preduzetništvo je bitno zapošljavanje marginalizovanih grupa koji su zapostavljeni, a cilj nije stvaranje profita već dalje rješavanje nekih negativnih pojava u društvu”, rekla je novinarima zamjenik direktora Javne ustanove “Centar za socijalni rad” Kozarska Dubica Smilja Prodanović.

Ona je navela da su učesnici skupa razgovarali o ideji šta bi se moglo uraditi za zapošljavanje marginalizovanih grupa stanovništva, uz angažovanje aktera lokalne zajednice.

“Nadam se da će to zaživjeti u našoj lokalnoj zajednici i biti novi put u bolje sutra za marginalizovane grupe stanovništva”, rekla je Prodanovićeva.

Socijalna radnica u Centru za socijalni rad Prijedor Dragana Savić Pešević precizirala je da projekat finansira UNICEF u saradnji sa USAID-om sa ciljem jačanja socijalne i zdravstvene zaštite kao odgovor na pandemiju Kovid 19 u BIH.

Ona je navela da je prije 18 mjeseci, Prijedor izabran kao jedna od deset lokalnih zajednica u BiH u kojima je implementirano modeliranje društvenog preduzetništva i integrisanog vođenja slučajeva u lokalnim zajednicama.

“Današnja aktivnost je završni dio našeg projekta “Zajedno smo bliže”, koja je podrazumijevala širenje dobre prakse našim kolegama u Kozarskoj Dubici i Novom Gradu. Ciljne kategorije projekta su žene žrtve porodičnog nasilja i korisnici jednokratnih novčanih pomoći iz ruralnih kategorija, a zapošljavanje je krajnji cilj projekta koji je već dao rezultate u Prijedoru kroz osnivanje Servisa “Po.Moć” i druge aktivnosti”, rekla je Savić Pešević, koja je i koordinator Radne grupe za društveno preduzetništvo u Prijedoru.

Organizator edukativnog skupa o modeliranju lokalnih partnerstava bio je Centar za socijalni rad Prijedor, a domaćin Centar za socijalni rad Kozarska Dubica u čijim prostorijama je skup danas održan.

Edukaciji su prisustvovali predstavnici opštine Kozarska Dubica, predstavnici Zavoda za zapošljavanje, nevladinog sektora, Opštinske boračke organizacije i stručni radnici centara za socijalni rad iz Prijedora i Kozarske Dubice.