Završena druga faza projekta vodosnabdijevanja sa izvorišta “Komlenac”

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Tumblr

U opštini Kozarska Dubica danas je ozvaničen završetak realizacije druge faze projekta “Rekonstrukcija gradskog vodovodnog sistema Kozarska Dubica”, čija je ukupna vrijednost 2.244.515 maraka.

“U okviru druge faze izvšena je rekonstrukciji vodovodne mreže u gradskom području opštine Kozarska Dubica, te radova na prespajanju u jedinstveni vodovodni sistem “Komlenac” naselja Draksenić, Demirovac, Gradina i Međeđa”, precizirao je načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić.
On je naglasio značaj tog projekta za stanovnike opštine Kozarska Dubica, koji se od ljeta 2015. godine snabdijevaju zdravstveno ispravnom vodom sa izvorišta “Komlenac”, te najavio da će u narednoj trećoj fazi projekta vodom sa tog izvorišta snabdijevati i stanovnici prigradskog naselja Hadžibair i mještani sela knežičkog područja.

Reljić je naveo da su u drugoj fazi projekta izostavljena prigradska naselja Komlenac, Špilja i Vrioci, te da će taj problem uz dodatno ulaganje od 300.000 maraka rješavati opština Kozarska Dubica sa Vladom Republike Srpske.
“Moraćemo proširiti taj projekat i dio finansirati sami ili uz pomoć Vlade Republike Srpske i u tom smislu očekujem podršku narodnog poslanika Darka Banjca, koji ulaže maksimalne napore da izlobiramo taj dio sredstava koji nam nedostaje, da bi trajno u gradski vodovodni sistem uključila naselja Komlenac, Špilja i Vrioci”, objasnio je Reljić.

 On je izrazio očekivanje da će do proljeća naredne godine biti obezbjeđena potrebna finansijska srredstva za početak realizacije treće faze projekta “Rekonstrukcija gradskog vodovodnog sistema Kozarska Dubica”.
Pomoćnik ministra finansija i šef projekta “Vodovod i kanalizacija Republike Srpske” Radmila Mihić izjavila je da iza uspješno realizovane druge faze projekta “Rekonstrukcija gradskog vodovodnog sistema Kozarska Dubica” stoji gotovo pet godina napornog rada na pripremi i realizaciji projektnih komponenti.
“Ovo je na kraju najljepši dio i meni je zadovoljstvo da možemo reći da je opština Kozarska Dubica u posljednje četiri godine investirala 6,2 miliona KM u svoj vodovodni sistem”, rekla je Mihićeva novinarima i dodala da od tog iznosa 4,2 miliona su bila kreditna sredstva,a 1,7 miliona grant u okviru IPA sredstava.
Ona je naglasila da je, uz dobru finansijsku konstrukciju, na realizaciji projekta u Kozarskoj Dubici radio vrlo dobar i posvećen tim.

“Znali su šta su njihovi prioriteti, od rješavanja izvorišta i nabavke opreme do rekonstrukcije vodovodne mreže u gradu, koje je zaista bilo opterećeno visokim gubicima, a sad nas čeka i treća i završna faza projekta, a to je da se proširi obuhvat stanovništva i da određena prigradska i seoska područja budu priključena na vodovodni sistem”, rekla je Mihićeva.

Ona je naglasila da će nakon završetka treće faze ta investicija biti u potpunosti zaokružena i cjelovita.

Direktor preduzeća “Vodovod” a.d. Kozarska Dubica Željko Dragičević naglasio je da svi građani te opštine, koji su priključeni na gradski vodovodni sistem, od avgusta 2015. godine dobijaju zdravu i ispravnu vodu sa izvorišta “Komlenac”, te podsjetio da je do kraja prve faze projekta Kozarska Dubica bila jedan od gradova koji nije imao svoje vlastiti izvorište.

“Izvorište “Komlenac” sa kapacitetom od 70 litara u sekundi omogućava razvoj funkcije vodosnabdijevanja u budućih pedesetak godina i dovoljan kapacitet da se vodovodna mreža širi i na ostala seoska područja”, rekao je Dragičević.
Predstavnik nadzornog tima EPTIS-a Vaso Milišić izjavio je da je projekat “Rekonstrukcija gradskog vodovodnog sistema Kozarska Dubica” najbolje pripremljen i implementiran projekat u Republici Srpskoj.