Za protivgradnu preventivu i ove godine 30.000 KM

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Tumblr

Kozarska Dubica je među opštinama koje redovno izmiruju svoje obaveze prema „Protivgradnoj preventivi Republike Srpske“, sa kojom je i za ovu godinu potpisan ugovor o protivgradnoj zaštiti. Potvrdili su to u  opštinskom Odsjeku za poljoprivredu uoči nove protivgradne sezone koja počinje 15.aprila.

Lokalne uprave u Republici Srpskoj po ugovoru izdvajaju 3.000 maraka za svaku protivgradnu stanicu koja je raspoređena na njihovoj teritoriji, a tim novcem se plaćaju plate i doprinosi za strijelce na tim protivgradnim stanicama i obezbjeđuje njihovo tehničko održavanje i snabdjevanje protivgradnim raketama.

U Kozarskoj Dubici  raspoređeno  je 10 protivgradnih stanica pa se na godišnjem nivou za protivgradnu zaštitu iz opštinskog budžeta izdvaja 30 hiljada maraka, a isti iznos planiran je i za 2017.-tu.

Instalisane stanice pokrivaju 80 odsto od ukupne teritorije opštine koja se prostire na oko 50 hiljada hektara, tako da je protivgradnom zaštitom pokriveno 60 odsto poljoprivrednog zemljišta.

Osim lokalnih zajednica, sistem odbrane od grada finansiraju i poljoprivrednici uplatom godišnje naknade u iznosu od 1,80 marka po hektru obradive površine.

Sezona protivgradne zaštite u Republici Srpskoj počinje 15. aprila i traje do 15. oktobra. U sistemu “Protivgradne preventive Republike Srpske” su 24 lokalne uprave,  te Brčko distrikt i opština Gradačac iz Federacije BiH , sa oko milion hektara branjenog područja i 220 instalisanih protivgradnih stanica.

Strijelci su angažovani po ugovoru o djelu, a odbranom rukovodi Regionalni centar u Novoj Topoli.