U preduzeću “Jelena” izgrađene tri silosne ćelije kapaciteta 3.000 tona

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Tumblr

U Poljoprivredno-proizvodnom preduzeću “Jelena” u Drakseniću, opština Kozarska Dubica, danas je ozvaničen završetak radova na izgradnji tri silosne ćelije za skladištenje i doradu sjemenske pšenice, kapaciteta 3.000 tona.

Silosi su izgrađeni u okviru projekta “Unapređenje tehnološkog procesa proizvodnje kvalitetnog sjemenskog materijala”, koji je sufinansirala EU u saradnji sa njemačkom Vladom.

Vlasnik preduzeća “Jelena” Marko Vlajsević potvrdio je da je ukupna vrijednost radova na izgradnji silosa 414.784 KM, a da je iznos granta koji je odobren tom preduzeću 95.000 KM.

“Aplicirali smo 2016. godine, a cilj projekta je da se, nakon poplava 2014. godine, pomognu mala i srednja preduzeća u BiH i poboljša njihova konkurentnost na domaćem i tržištu EU”, izjavio je Vlajsević.

On je naglasio da izgradnjom silosa preduzeće “Jelena”, koje se bavi ratarskom proizvodnjom žitarica, sušenjem, skladištenjem, otkupom žitarica i mlinskom proizvodnjom, ima jedno od najmodernijih doradnih centara u BiH i šire.

Vlajsević je naveo da su izgradnjom novih silosa, skladišni kapaciteti preduzeća, koje ima ugovore sa 300 kooperanata, povećani za oko 30 odsto.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Boris Pašalić izjavio je da značajan projekat, koji je realizovan u preduzeću “Jelena”, dokazuje da poljoprivredna proizvodnja u Republici Srpskoj i BiH ima perspektivu, koju su prepoznali partneri iz EU.

“Ovo je jako dobar primjer kako jedna firma može da realizuje uspješnu poljoprivrednu proizvodnju, a riječ je o firmi koja je kroz nekoliko segmenata važan partner Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede”, rekao je novinarima Pašalić.

On je naveo da preduzeće “Jelena” okuplja više od 300 kooperanata, obezbjeđuje repromaterijale i preuzima proizvodnju, što je najvažnije poljoprivrednim proizvođačima, a veoma je značajna i sjemenska proizvodnja tog preduzeća.

 “Težimo tome da obezbijedimo domaću proizvodnju sjemena, jer je to mnogo jeftinije i očekujemo da firma `Jelena` u budućnosti povećava proizvodnju”, rekao je Pašalić.

 On je podsjetio da Ministarstvo u saradnji sa preduzećem “Jelena” organizuje poljske oglede, na kojima se poljoprivrednim proizvođačima prezentuju nove tehnologije, sorte i hibridi.

Pašalić je ovom preduzeću poželio uspješan dalji rad, uz sigurnu podršku Ministarstva poljoprivrede.

Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Kozarska Dubica Miroslav Tica rekao je da je kroz projekte EU i Vlade NJemačke otvoren prostor za podršku realnom sektoru, dodajući da je jedan takav projekat i ovaj u preduzeću “Jelena”, koji je veoma značajan za ovu opštinu i samu poljoprivrednu proizvodnju.

On je naveo da je opština Kozarska Dubica mjerama podrške poljoprivrednoj proizvodnji u ovoj godini direktno podržala sjemensku proizvodnju i najavio da su u toku pripreme za izradu pravilnika koji će definisati mjere podsticaja iz budžeta opštine za 2018. godinu.

“U opštinskoj upravi smo u procesu pregovaranja sa poljoprivrednim sektorima da bi na najbolji način definisali određene mjere, kojima bi budžet namijenjen za razvoj poljoprivrede od 100.000 KM iskoristili na najbolji način”, naglasio je Tica.

Amir Idrizović samostalni konsultant angažovan kao projekt menadžer u preduzeću Jelena na projektu „Unapređenje tehnološkog procesa proizvodnje kvalitetnog sjemenskog materijala žitarica“ rekao je da ovakve projekte nije lako uraditi ali da je moguće ako se  svi zainteresovani potrude da to i uspije.

Proizvodnja sjemenske robe je izuzetno zahtjevna , ali je poljoprivrednicima značajna jer dobijaju kvalitetan rod, kazao je Ranko Ćuvrk koji u svom ratarenju na određenim površinama sije i pšenicu kao nezaobilaznu kulturu u plodoredu.