U nastavku Zimske škole za poljoprivrednike danas o jabuci, a sutra o analizi zemljišta, kukuruzu i krmnom bilju

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Tumblr

U nastavku Zimske škole za poljoprivrednike danas je u našoj opštini održano predavanje o tehnologiji proizvodnje jabuke.

Predavač agronom Branislav Gavranović  je rekao da kada se radi o punoj tehnologiji uzgoja, jabuka  ekonomski najznačajnija voćna vrsta. Problem je mali broj zasada pod protivgradnim mrežama, to što nedostaju sistemi navodnjavanja “kap po kap”, a nemamo ni dovoljan broj hladnjača, naveo je Gavranović. On je rekao da se bez ovih stvari ne mogu ostvariti veliki rezultati u proizvodnji jabuka, te dodao da kod nas dominira “ajdared”, sorta koja je na tržištu praktično prevaziđena za jelo. Gavranović je istakao da je za dobru proizvodnju potrebno podizanje novih, savremenih zasada, čiji bi prinos, u fazi pune rodnosti, po hektaru iznosio 60 i više tona, sa učešćem prve klase od 80 odsto, što je izvozno i cjenovno najbitnije za ovo voće.

Novo predavanje u nastavku Zimske škole za poljoprivrednike biće održano sutra. O značaju analize zemljišta govoriće Tihomir Predić, dok su agrotehnika kukuruza i proizvodnja krmnog bilja teme koje će prezentovati Slavko Radanović i Svetko Vojin iz Poljoprivrednog instituta Republike Srpske.

Osim što će biti u prilici da saznaju više o samom značaju analize zemljišta kao temelja ozbiljne poljoprivredne proizvodnje,  poljoprivrednici će biti upoznati i sa rezultatima analiza izvršenih u Poljoprivrednom institutu Republike Srpske. Savjetodavna služba Republike Srpske je prošle godine na području regije Prijedor izvršila besplatno uzorkovanje zemljišta kod 72 proizvođača u gradu Prijedoru i opštinama Kostajnica, Novi Grad i Kozarska Dubica.

Predavanje će biti održano u velikoj skupštinskoj sali sa početkom u 11 časova, a poljoprivrednici koji ne budu u mogućnosti da sutra preuzmu rezultate analize uzoraka zemljišta sa njihovih parcela, moći će to da urade narednih dana u Odsjeku za poljoprivredu.