U Etno restoranu “Stara Čivija” organizovano “Veče ruske kulture”

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Tumblr

U organizaciji  Etno restorana „Stara čivija“, Hrvatsko-ruskog društva prijateljstva iz Siska i Baranjsko- ruskog društva  prijateljstva Beli Manastir, u ovom ugostiteljskom objektu je održano  „Veče ruske kulture“. Po drugi put “Stara čivija” je ugostila ansambl “Kalinka” iz Čakoveca.

Članice najbrojnijeg Udruženja ruske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj predstavile su svoju istoriju,  tradiciju i običaje nastupom u prekrasnim narodnim nošnjama, liričnim napjevima i veselim melodijama, a rusku poeziju recitovali su profesori ruskog jezika Ana Marija Papež, te Željka Dokman i  Aleksandar Vukomanović iz naše opštine.

Svetozar Vakanjac, predsjednik Baranjsko- ruskog društva  prijateljstva Beli Manastir rekao je da ovo društvo postoji već 7 godina ,imaju oko 60 članova i školu ruskog jezika, te kaže da su upravo oni ti koji prave mostove prijateljstva među narodima.

Predsjednica Udruge ruskog govornog područja Kalinka iz Čakovca Tatjana Nikolaj podsjetila je da je ovo društvo nedavno proslavilo desetogodišnjicu postojanja i rada, a sakuplja žene koju su doputovale iz Rusije  i sada žive u Međimurju.“Mi se bavimo kulturom,pjesmom, plesom, čuvamo ruski jezik i kulturu, te promovišemo ruski karakter i rusku dušu“, navela je Nikolajeva.

Miroslav Tadić, predsjednik Hrvatsko-ruskog društva prijateljstva iz Siska rekao je da su pozitivne utiske iz Kozarske Dubice imali i 2015.godine kada je ova manifestacija održana po prvi put u restoranu „Stara čivija“.

„To je bio motiv da se ovdje opet provedemo zajedno i predstavimo kulturu ruskih naroda, a mi smo od onih ljudi za koje ne postoje granice, i želimo mostove prijateljstva graditi sa svima koji to žele“, istakao je Tadić.

Generalni sekretar za Koordinaciju hrvatskih društava prijateljstva  Andrija Karafilipović kazao je da u Hrvatskoj ima 147 društava prijateljstva, te da im je naročito važno da sa Bosnom i Hercegovinom i društvima iz te zemlje ostvare što čvršće kontakte, a manifestacije ovog tipa su način da se to i realizuje.

„Večeri ruske kulture“ prisustvovali su i zamjenik načelnika opštine Mile Zlojutro, te načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Miroslav Tica koji je rekao je da je ključna osnova za večerašnje druženje upravo duboka veza između srpskog i ruskog naroda.

„Pored njegovanja i razmjenjivanja bliske kulture i tradicije,značaj ovog događaja je i u razvijanju kontakata i buduće potencijalne saradnje sa Hrvatskom i Sisačko-Moslovačkom županijom jer znamo da je opština Kozarska Dubica već ranije uspjevala ostvariti saradnju i provesti određene projekte koji su bili finansirani iz fondova EU uz pomoć upravo mjesta iz ove županije“,precizirao je Tica.

Vlasnik restorana Stara Čivija Milivoj Stojanović rekao je da je imao priliku da vidi rezultate rada ovih društva ranije, da mu se to jako svidjelo i zbog toga je došao na ideju da manifestaciju ovog tipa organizuje u našem gradu za koju su zainteresovani i gosti iz okruženja. Organizatori kažu da će da na zadovoljstvo svih učesnika ali i zainteresovanih građana, zajednička druženja koja njeguju kulturu i tradiciju bliskih naroda biti organizovana i u budućnosti.