U “Elektrodistribuciji” bilježe trend smanjenja distributivnih gubitaka

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Tumblr

“Elektrodistribucija” Kozarska Dubica je tokom prošle godine otkrila dva slučaja neovlaštene potrošnje električne energije u vrijednosti od 9.500 KM.

Preduzeće u slučajevima utvrđene neovlaštene potrošnje traži asistenciju policijskih službenika koji prave zapisnik i podnose izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Prema novom Krivičnom zakoniku Republike Srpske, od jula prošle godine krađa struje tretira se kao krivično djelo koje se kažnjava zatvorom i novčanom kaznom.

Upravnik kozarskodubičke „Elektrodsitribucije“ Miloš Ćibić je naveo da u ovom preduzeću preduzimaju sve zakonske mjere na suzbijanju neovlaštene potrošnje električne energije, te da su u toku 2017. godine podnijeli dvije krivične prijave protiv nesavjesnih potrošača.

Rezultat tih aktivnosti je i  trend smanjenja distributivnih gubitaka, koji su u prošloj godini iznosili 10 posto i bili među najnižim na nivou „Elektrokrajine“ Banjaluka u okviru koje posluje devet radnih jedinica, među kojima i „Elektrodistribucija“ Kozarska Dubica.

Najefikasniji način za predupređenje i sprečavanje neovlaštene potrošnje električne energije predstavljaju investicije u rekonstrukciju distributivne mreže, te postavljanje brojila sa daljinskim očitavanjem.

Ćibić je rekao da je u rekonstrukciju niskonaponske i srednjenaponske distribucijske mreže u našoj opštini iz vlastitih sredstava preduzeća prošle godine investirano 250.000 KM.

„Do sada smo ugradili 1.500 brojila sa daljinskim očitavanjem , a sa ovim aktivnostima nastavljamo i dalje. U naredne dvije godine iz kreditnih sredstava Evropske investicione banke planiramo finansirati ugradnju još 2.500 digitalnih brojila“, kazao je Ćibić.