U Apotekama Stefanović obilježen Svjetski dan dijabetesa

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Tumblr

Danas se obilježava 14.novembar- Svjetski dan borbe protiv dijabetesa. Ove godine 14. novembar posvećen je prevenciji i liječenju žena.
Pod sloganom “Naše pravo na zdravu budućnost” ovogodišnja kampanja upozoriće da žene u siromašnijim zemljama imaju smanjen pristup učinkovitoj prevenciji dijabetesa, ranom otkrivanju bolesti i liječenju.

Obilježavanju borbe protiv dijabetesa, poremećaja koji se manifestuje povećanim nivoom šećera u krvi, hiperglikemijom, pridružile su se i Apoteke Stefanović u našoj opštini.

U Apoteci Stefanović II u ulici Vojvode Putnika, svi pacijenti i zainteresovani građani od danas mogu dobiti besplatno mjerenje nivoa šećera u krvi.

O simptomima dijabetesa, tipovima, kontroli ovog oboljenja prehranom i fizičkom aktivnošću, razgovarali smo sa Božanom Ćuk, magistrom farmacije u Apotekama Stefanović u emisiji „Savjeti farmaceuta“.

„Dijabetes je jedno teško metaboličko oboljenje kada se ili ne luči dovoljna količina insulina usljed oštećenja pankreasa,ili je insulin neaktivan. Imamo dva tipa dijabetesa, tip 1 koji se javlja u mlađem dobu usljed oštećenja pankreasa, i tip 2 koji se javlja kasnije, u četrdesetim i pedestim godinama zbog prekomjerne težine“,rekla je Ćukova.

Ona je kazala da su faktori rizika nasljedna oboljenja,autoimune bolesti, prekomjerna težina i sam način života-stres.

„Simptome je jako teško otkriti, i najčešće se bolest otkriva kada se otkrivaju druga oboljenja kardiovaskularna ili neurološka. Prevencija je neophodna, naročito ukoliko u porodici postoji nasljedni faktor ovog oboljenja.U prevenciju spada i pravilna ishrana ,dijetetski preparati,bijeli hljeb zamijeniti integralnim namirnicama,izbaciti slatko i prerađene šećere“,pojasnila je Ćukova.

Ona je kazala i da je neophodna  i fizička aktivnost, kako i u bolesti, tako i preventino da bi se spriječila bolest.

Dijabetes troši vitamine i minerale u organizmu pa je potrebno uzimati vitamine za dijabetičare ,B1,B6,B12,hrom,cink kao i alfalipoinsku kiselinu,koji će dodatno smanjiti nivo glukoze u krvi.

Prenizak unos magnezijuma kroz duže vrijeme povećava rizik od nastanka najčešćih hroničnih bolesti današnjice, među kojima je i dijabetes tipa 2.

Analiza je pokazala da dodatni unos magnezijuma, putem ishrane, povoljno utiče i na nivo glukoze u krvi i na insulinsku osjetljivost, kako kod oboljelih od dijabetesa tako i kod ne-dijabetičara.

Svake godine u svijetu od posljedica dijabetesa umre oko pet miliona ljudi, a 40 odsto oboljelih ni ne zna da ima šećernu bolest, upozoravaju savezi dijabetičarskih udruženja povodom 14. novembra – Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa.
Stručni savjeti o prevenciji i liječenju dijabetesa mogu se dobiti u Apotekama Stefanović od stručnih lica zaposlenih u prodajnim objektima ove zdravstvene ustanove, u kojima je dostupan i BETTY magazin i brošure sa savjetima za osobe oboljele od šećerne bolesti.

Emisija “Savjeti farmaceuta” je na našem TV programu večeras nakon Novosti, a na programu Dub radija danas u 17 časova.