Suša umanjila prinose kukuruza do 50 odsto

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Tumblr

Na području prijedorske regije privodi se kraju berba kukuruza koji je zasijan na oko 15.000 hektara, a čiji je prinos, zbog ovogodišnje suše, u prosjeku umanjen do 50 odsto.

Rukovodilac prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Danijel Egić rekao je da je u ovoj regiji obrano skoro 80 odsto površina pod kukuruzom.

“Siliranje kukuruza obavljeno je i ranije, tako da su ostale parcele gdje će biti obavljena berba u klipu”, napomenuo je on.

Prema njegovim riječima, zbog vremenskih prilika, ozbiljna ratarska proizvodnja više se ne može odvijati bez sistema za navodnjavanje.

“Jedna od mjera Vlade Republike Srpske za ublažavanje štete prouzrokovane sušom jeste i podsticaj za sisteme za navodnjavanje u iznosu 40 odsto fiksno. To je značajno i proizvođači bi trebalo da razmišljaju u tom smjeru”, kaže Egić.
On je rekao da je u Drakseniću prinos kukuruza na ogledu prijedorskog Resora za pružanje stručnih usluga, zahvaljujući navodnjavanju bio veoma dobar i iznosio je 10-11 tona po hektaru.

Prema infiormaciji iz Udruženja poljoprivrednika Kozarska Dubica na području naše opštine berba kukuruza je obavljena na 50 posto od 5.000 hektara koliko je zasijano ovom kulturom, a  prinosi se kreću oko 6 i po tona po hektaru.