Suša ugrožava biljni i životinjski svijet u rijekama

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Tumblr

Nivo rijeke Une u Kozarskoj Dubici  ovog je ljeta veoma nizak i prema podacimna mjernih stanica trenutno iznosi minus 156 centrimetara , a Save u Donoj Gradini minus 95, sto je jedan od najnižih vodostaja u poslednjih 20 godina, kazao je Đuro Trubarac, šef Odsjeka Civilne zaštite Kozarska Dubica. On je istakao da  je ova pojava uzrokovana dugim sušnim periodom i nedostatkom padavina.

Zbog ovakve situacije  sve je teža hidrološka slika na području opštine , jer je došlo do presušivanja više prirodnih izvorišta s kojih se vodom snabdijevaju  neka seoska domaćinstva.

Vode , međutim , ima dovoljno u gradskoj mreži, pa je snabdijevanje pitkom vodom korisnika gradskog vodovoda uredno i redovno, ali samo pod uslovom da se voda racioalno troši , odnosno da se ne zalijevaju bašte, dvorišta i travnjaci, kažu u preduzeću Vodovod.

Zbog niskog vodostaja  Une značajno je smanjena protočnost rijeke što uzrokuje pojavu stajaćih voda, kao i zagrijavanje rijeke usljed visokih temperatura.

„Upozoravamo građane da je zbog ove situacije u rijeci Uni povećana koncentracija uzročnika zagađenja , što može imati posljedice na čovjeka, te na biljni i životinjski svijet“ , kazao je Trubarac.

Također, ovih dana izmjerena je rekordna temperatura rijeke Une , koja je iznosila 27 stepeni Celzijusa, što prema mišljenju dobrih poznavalaca rijeke nije dobro za biljke  , ali ni za riblji svijet  koji obitava u njoj.

„U rijeci ima dosta algi , na nekim dijelovima dno je pokriveno travom , a zabilježeno je i  nekoliko dojava građana o uginuću riba, što se dovodi u vezu sa sve manjom količinom kiseonika u rijeci, s tim da je najviše na udaru patuljasti som“, kazao je Milan Mirosav, dugogodišnji član Sportsko-ribolovnog društva „Klen“ i dobar poznavalac Une.

Rijeke su biseri prirode. O njima, njihovoj čistoći, ljepoti i prirodnom bogatstvu treba voditi brigu tokom cijele godine. Jer kako se mi odnosimo prema prirodi, tako će se ona odnositi prema nama.