Provjera vakcinacionih kartona djece zbog morbila

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Tumblr

Iako u RS još nema zabilježenih slučajeva morbila, a čija epidemija je proglašena u Srbiji, Institut za javno zdravstvo RS zbog niske stope vakcinacije MRP vakcinom zatražio je od domova zdravlja u RS da provjere vakcinacije djece i obave imunizaciju svih nevakcinisanih i onih koji su nepotpuno vakcinisani.

Vakcinacione kartone djece provjeravaju i u dubičkom Domu zdravlja i pozivaju roditelje na saradnju kako bi se imunizacija obavila što prije, odnosno kako bi  djeca u najskorije vrijeme primila bar  jednu dozu vakcine. Prema podacima ove zdravstvene ustanove u našoj opštini  nije vakcinisano 550 djece, među kojima ima i rođenih 1999.godine.

U prošloj godini obuhvat vakcinacije MRP vakcinom kod nas je bio 72,04 posto, kazala je glavna sestra u Domu zdravlja Dragica Mirosav i dodala da je ranijih godina bio i bolji.

Ovaj procenat je neznatno ispod republičkog prosjeka od 74 odsto, dok je za kolektivni imunitet potrebno preko 94 odsto i više.

To znači da smo veoma ugroženi, kažu u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i podsjećaju da su Zakonom o zaštiti stanovništva protiv zaraznih bolesti  RS propisane novčane kazne od 1.000 do 5.000 KM, dok su za ustanove i pravna lica koja ne slijede propise kazne mnogo veće i dostižu 100.000 KM.

Ukoliko roditelj ili staratelj odbije da izvrši sistematsku imunizaciju, zdravstvena ustanova o tome treba da obavijesti Zdravstvenu inspekciju,koja protiv roditelja koji kategorički odbijaju vakcinaciju preduzima represivne mjere.

Cilj Inspekcije nije kažnjavanje roditelja, već zaštita djece od bolesti koje mogu imati kobne posljedice, ističu u Inspektoratu RS.

Simptomi morbila su široko rasprostranjen osip, povišena temperatura, kašalj, groznica, crvene oči, gubitak apetita, bolovi u mišićim, curenje iz nosa, upaljeno grlo, bijele fleke u ustima.