Osnovci posjetili Spomen-područje Donja Gradina

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Tumblr

Spomen-područje Donja Gradina danas su posjetili učenici petog razreda Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić” iz Kozarske Dubice, koji su obišli grobna polja ovog memorijalnog kompleksa i položili cvijeće na dječijem groblju.

Direktor Spomen-područja Donja Gradina Tanja Tuleković rekla je novinarima da su učenici posjetili izložbu pod nazivom “Koncentracioni logor Jasenovac 1941”, a zatim grobna polja “Topole”, “Jasen”, Tvornicu sapuna i Topolu užasa.

“Učenici su položili vijenac na dječijem groblju u Spomen-području Donja Gradina i zapalili svijeće u pomen na više od 20.000 djece stradale u sistemu koncentracionog logora Jasenovac”, izjavila je Tulekovićeva i dodala da su učenici u pratnji kustosa ove javne ustanove upoznati o stradanju u logoru kroz pedagoški pristup i na način primjeren njihovom uzrastu.

Ona je navela da se dječije groblje u sastavu grobnog polja “Jasen” sastoji od četiri masovne grobnice djece uzrasta od novorođenčadi do 14 godina.

U okviru nastavnih aktivnosti, učenici su danas obišli i crkvu u Drakseniću u kojoj su ustaše i domobrani 14. januara 1942. godine na najbrutalniji način ubili 207 Srba, uglavnom žena i djece.