Održana sjednica Odbora za Memorijalni centar “Gradina”

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Tumblr

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević očekuje da će Republika Srpska do jeseni imati idejno rješenje i glavni projekat za izgradnju Spomen-područja Donja Gradina, te da će na jesen biti postavljen kamen temeljac za njegovu izgradnju.

Nakon sjednice Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za Donju Gradinu u Banjaluci, Malešević, koji je i član ovog Odbora, rekao je novinarima da resorno ministarstvo trenutno radi na iznalaženju mogućnosti kako u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama najbrže doći do novog idejnog rješenja za Spomen-područje Donja Gradina.

 “Stručni tim u resornom ministarstvu treba da vidi da li postoji mogućnost da ne idemo putem konkursa, već da to uradimo na neki drugi način, pošto je objekat Spomen-područja Donja Gradina od javnog interesa, jer je posvećen žrtvama koje se tamo nalaze”, istakao je Malešević.

Malešević je podsjetio da je u junu 2015. godine započela procedura u vezi sa javnom nabavkom idejnog rješenja za Spomen-područje Donja Gradina.

Predsjednik Odbora za koordinaciju sa institucijama i organizacijama u vezi sa izgradnjom memorijalnog centra “Gradina” i praćenjem usvajanja Deklaracije o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata u parlamentima drugih zemalja Darko Banjac rekao je novinarima da Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske može nastaviti sa daljim aktivnostima u iznalaženju idejnog rješenja za Spomen-područje Donja Gradina u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Govoreći o Deklaraciji o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svjetskom ratu, koju je ranije usvojila Narodna skupština Republike Srpske, Banjac je rekao da će u narednih mjesec dana održati sastanak sa predsjednikom parlamenta Srbije Majom Gojković u vezi sa usvajanjem ove Deklaracije u Skupštini Srbije.

“Svim parlamentima ćemo proslijediti upit da vidimo kakav je status Deklaracije u odborima, odnosno komisijama pojedinih parlamenata”, naveo je Banjac.

U Kozarskoj Dubici je krajem decembra 2016. godine konstituisan Odbor za koordinaciju sa institucijama i organizacijama u vezi sa izgradnjom memorijalnog centra “Gradina” i praćenjem usvajanja Deklaracije o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata u parlamentima drugih zemalja.

Odbor ima 11 članova, od kojih su osam poslanici u Narodnoj skupštini Srpske, te predstavnici predsjednika Republike Srpske, Vlade Srpske i “Spomen-područja Donja Gradina”.