Održana prva redovna sjednica Skupštine Udruženja penzionera opštine Kozarska Dubica

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Tumblr

Kao i u svim dosadašnjim godišnjim izvještajima u kojima smo isticali  težak materijalni položaj penzionera i neadekvatnu zdravstvenu zaštitu, ni u 2016.-toj nije učinjeno mnogo, pa nam je i dalje osnovni i najvažniji zadatak da radimo na tome da se ovo stanje koliko-toliko popravi, rečeno je na danas održanoj prvoj redovnoj sjednici Skupštine Udruženja penzionera Opštine Kozarska Dubica.

Predsjednik Udruženja Rodoljub Burazor je rekao da je u prošloj godini posebno bila izražena velika smrtnost penzionera u našoj opštini.

U Izvještaju o radu Udruženja za prošlu godinu navode se podaci iz decembra 2016.-te prema kojima Kozarska Dubica ima 4.354 penzionera, sa prosječnom visinom penzije od 276,62 KM, što ih svrstava na 47. mjesto od ukupno 54 udruženja u Republici Srpskoj.

U Udruženju smo  i protekle godine za svoje članove organizovali nabavku  zimnice, medicinskih aparata, obuće i odjeće, te korištenje banjsko-klimatskog liječenja sa otplatom na rate, kazao je Burazor.

On je rekao da je sredstva iz Kase uzajamne pomoći u 2016.godini  koristilo  315 članova u ukupnom iznosu od 255 hiljada i 100 maraka, te da je u odnosu na godinu dana ranije smanjen broj korisnika,a time i iznos raspoloživih sredstava.

Burazor je naveo da se u ovoj godini uz pomoć Vlade RS očekuje poboljšanje socijalno-zdravstvenog položaja penzionera, posebno kada su u pitanju cijene zdravstvenih usluga i lijekova.

Skupštini Udruženja penzionera oštine Kozarska Dubica danas su prisustvovali i gosti, predstavnici opštinske uprave, preduzeća i ustanova koja sarađuju sa ovom organizacijom.

Zamjenik načelnika opštine  Mile Zlojutro je rekao da je ovo svakako najbrojnije  udruženje u našoj opštini ,a da i nije najbrojnije, pošto se radi o posebnoj kategoriji naših sugrađana,od izuzetnog je značaja za naš grad.

On je istakao da je saradnja opštinske uprave sa Udruženjem penzionera, sada kao i ranije, na izuzetno visokom nivou i zahvalio im se na razumijevanju materijalna situacije u kojoj se nalazi opštinski budžet.

Tako gotovo da nemamo problema zbog visine sredstava koja opština izdvaja i koja padaju iz godine u godinu, jer oni nalaze načina da ipak dobro funkcionišu, rekao je Zlojutro.

Skupština opštine Kozarska Dubica na jednoj od prethodnih sjednica usvojila je izvještaj o radu Udruženja za prethodnu godinu bez ijedne primjedbe i to dovoljno govori o odnosu između opštine i ovog Udruženja, naglasio je Zlojutro.

Osim izvještaja o radu i materijalno-finansijskom poslovanju za 2016.godinu, na današnjoj prvoj redovnoj Skupštini Udruženja penzionera opštine Kozarska Dubica usvojen je i program rada za tekuću godinu, baziran na aktivnostima za poboljšanje materijalnog položaja dubičkih penzionera.