Novi ugovori za proizvodnju kornišona

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Tumblr

U  Kozarskoj Dubici  danas je počelo potpisivanje ugovora za proizvodnju krastavaca kornišona za njemačku firmu „Karl Kine”. Ovaj posao je u početnoj fazi u 12 opština gdje ova kompanija ima kooperante, a u Kozarskoj Dubici ugovore je danas potpisalo desetak kooperanata.

Potpisivanje je  organizovano u saradnji sa opštinskim Odsjekom za poljoprivredu. „Na području naše opštine imamo 21 kooperanta , koji su u ovogodišnjoj sezoni firmi „Kine“ isporučili 110 tona krastavaca , a danas četvrtu godinu za redom potpisuju se ugovori za novu sezonu“, kazala je Bobana Ćibić, šef Odsjeka za poljoprivredu. Ona je dodala da je ovaj odsjek na raspolaganju svim kooperantima za stručnu pomoć, te pozvala kooperante da se jave za nastavak saradnje sa ovom njemačkom firmom.

Irena Savanović, član Stručnog ima u firmi „Karl Kine“  zadovoljna je prinosima i kvalitetom proizvoda  poljoprivrednika u protekloj sezoni. „U protekloj sezoni smo zasnovali ugovorenu proizvodnju na 17 hektara i ukupno smo otkupili oko 1.200 tona krastavaca od kooperanata iz 12 opština. Dubični proizvođači su proizveli kvalitetne  krastavce , sa prosječnim prinosom od 7 tona po dunumu“, istakla je Savanovićeva.

Firma „Karl Kine“ je ove godine  započela potpisivanje ugovora nešto ranije , tako da poljoprivrednici imaju više vremena da obave sve agro-tehničke pripreme za sadnju. Potpisivanje ugovora trajaće do početka aprila naredne godine.

S obzirom na to da firma “Karl Kine” u novoj sezoni ima za cilj povećanje broja kooperanata kao i površina pod krastavcima , u predstojećem zimskom periodu organizovaće se edukativna predaavnja za kooperante. Počeće već u decembru , a na tim predavanjima proizvođači će se upoznati sa primjenom agro-tehničkih mjera u proizvodnji kornišona.