Na današnjem “Voće festu” 24 izlagača

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Tumblr

Tradicionalna privredno-turistička manifestacija “Voće fest” okupila je danas u Kozarskoj Dubici 24 proizvođača voća i proizvoda od voća, koji su svoje proizvode izložili na gradskom trgu.

“Cilj manifestacije nije samo promocija, već i prezentacija kapaciteta naših proizvođača. Važan segment je i komunikacija između učesnika i razmjena iskustava u širenju proizvodnje”, izjavio je načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić.

On je naglasio da se znatan broj ljudi bavi voćarskom proizvodnjom, a da u Kozarskoj Dubici uspješno posluju i tri firme koje su specijalizovane za proizvodnju i preradu voća.

“Što se tiče opštine uvijek ćemo biti na usluzi tim ljudima i nastojati da podržimo njihovu proizvodnju”, rekao je Reljić i dodao da je za subvencije za poljoprivredu u ovogodišnjem budžetu izdvojeno 100.000 KM.

Otvarajući osmi po redu “Voće fest” u Kozarskoj Dubici, Reljić je pozdravio sve izlagače iz Kozarske Dubice i opština Prijedor i Novi Grad i zahvalio im na učešću na manifestaciji.

Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Kozarska Dubica Miroslav Tica izjavio je da je voćarstvo perspektivna grana poljoprivredne proizvodnje, čiji je intenzivni razvoj u Kozarskoj Dubici počeo 2000. godine.

“U zadnjih nekoliko godina imamo blagu stagnaciju u oblasti te grane poljoprivredne proizvodnje, a niz teških proizvodnih sezona doveo je do toga da od 150 voćara u 2010. godini sada imamo oko 100 koji se intenzivno bave proizvodnjom voća”, precizirao je Tica.

Direktor Turističke organizacije opštine Kozarska Dubica Marijana Kotur izjavila je da je “Voće fest” jedna od značajnijih manifestacija u našoj opštini.

“Poznato je da je područje opštine Kozarska Dubica voćarski kraj, tako da ova manifestacija iz godine u godinu dobija na značaju i uz bogat kulturno-umjetnički program okuplja veliki broj izlagača i građana”, rekla je Kotureva.

Ona je dodala da u programu manifestacije učestvuju mališani iz Dječijeg vrtića “Pčelica”, kojima se tradicionalno donira voće sa manifestacije, članovi KUD “Una” i orkestar “Nesanica”.

Učesnicima “Voće festa” u Kozarskoj Dubici danas je se obratio i predstavnik Ministarva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Danijel Egić.
U manifestaciji “Voće fest” u Kozarskoj Dubici učestvovalo je 18 voćara, a proizovode od voća izložilo je šest izlagača, među kojima i predstavnici dvije škole, učenici Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla” i Osnovne škole “Majka Knežopoljka” iz Knežice.