Dubička preduzeća na Poljoprivrednom sajmu “Interagro” u Bijeljini

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Tumblr

Međunarodni poljoprivredni sajam “Interagro” u Bijeljini, šesnaesti po redu,  juče je svečano otvorio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić, koji je poručio da saradnja i povezivanje na ovakvim manifestacijama doprinose razvoju agrara i društva u cjelini.

 Na prostoru Agrotržnog centra “Knez Ivo od Semberije” Sajam je okupio 120 izlagača iz zemalja regiona, kompanije iz oblasti agrara iz Italije, Francuske i Njemačke, ali i brojne bankarske institucije, nevladine organizacije i razvojne agencije koje pružaju podršku razvoju agrara.

Među izlagačima su i dubički  privrednni subjekti, kompanija „Mlijekoprodukt“,  te preduzeća Hemijska prerada kukuruza i „Jelena“.

„Kompanija „Mlijekoprodukt“ promoviše na ovom sajmu  mlijeko i mliječne proizvode, želi biti blizu potrošača, djeca mogu na štandu „Mlijekoprodukta“ crtati i zabavljati se te probati  mliječne proizvode“, kazao je Vlado Sandić , marketing menadžer „Mlijekoprodukta“.

„Učešće na ovom sajmu je za nas postala tradicija. Nastojimo da ukažemo na značaj promocije domaćih preduzeća i da razvijemo svijest koliko je to bitno”, rekao je direktor HPK Jovica Šuman.

Preduzeće je na sajmu predstavilo dekstrozu monihidrat, fruktozni sirupe, maltozni sirupe, kukuruznu klicu, kukuruznu ljusku i gluten.

Vlasnik proizvodno-trgovačkog preduzeća „Jelena“ Marko Vlajsević zadovoljan je organizacijom sajma i ponudom izlagača.

“Mi smo ove godine izložili našu pšenicu Graindor, a imali smo poslovne kontakte  i razgovore o saradnji sa drugim kompanijama i preduzećima“, kazao je Vlajsević.

Posjetioci Poljoprivrednog sajma „ Interagro“ će imati priliku da do subote vide bogatu ponudu poljoprivredne mehanizacije i alata, sjemenskog i sadnog materijala, hrane i pića, meda i proizvoda od meda, sredstava za zaštitu i uzgoj bilja, stočne hrane i mineralnih đubriva.

Tradicionalne prateće aktivnosti u tri sajamska dana su izložbe poljoprivredne mehanizacije, izložba stoke najkvalitetnijih grla, naučno-stručna savjetovanja, promocije, javne tribine i poslovni susreti.

Najavljeno je održavanje okruglih stolova o temi osposobljenosti Republike Srpske i BiH za kontrolu hrane i uloga klastera u sertifikaciji proizvoda za izvoz, otkup mlijeka i njegov uvoz i izvoz, te proizvodnja krmnog bilja u uslovima suše i silaža.