Dan polja u Suvaji

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Tumblr

BC Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja d.d.   Zagreb organizovao je Dan polja u dubičkom selu Suvaja. Stručnjaci BC Instituta i poljoprivrednici obišli su ogledno polje , te prisusvovali  berbi kukuruza i javnom vaganju kako bi se na licu mjesta uvjerili u ostvarene rezultate zasijanih hibrida.

Poljoprivrednik Zdravko Burazor je na jednoj od svojih parcela proljetos zasijao BC-hibride koji su uprkos sušnom vremenu,  dobro ponijeli i dali odlične rezultate. „Sa prinosima na ovoj njivi sam zadovoljan , a na  ostalima nisam, jer ko ove godine  bude imao prinose od 7 tona po hektaru biće rekorder. Sa BC Insitutom radim godinama , jer su ovi hibridi prilagodljivi našim uslovima i daju dobre prinose“, kazao je Burazor.

A promoter BC Instituta za teritoriju Bosne i Hercegovine  Siniša Srdić , kazao je da se BC hibridi kukuruza na području popštine Kozarsak Dubica tradicionalno mnogo siju, a posebno u poslednje dvije-tri godine. „To je prvenstveno zbog kvalitete zrna, adaptibilnosti , te dobrih prinosa koje daju“, izjavio je Srdić.

Damir Mišetić, direktor preduzeća „BC sjeme“ sa sjedištem u Orašju  vlasništvo BC Instituta , koji je zajedno sa mlađim kolegama iz Zagreba prisustvovao berbi kukuruza i javnom vaganju , te prezentaciji hibridnih kukuruza,  kazao je da je zagrebački BC Insitut već godina prisutan na području BiH i da su iskustva povoljna. „Poslednjih pet godina kako ova firma postoji u BiH , udvostručili smo prodaju u ovoj susjednoj zemlji, što znači da poljoprivredni proizvođaci i kupci našeg sjemena prepoznaju kvalitet i naš brend“ istakao je Mišetić. On je rekao da je na parceli u Suvaji , koja je na obali rijeke Une,  zasijano šest vrsta BC hibrida , te da su prinosi odlični. „Naši hibridi su poznati po tome da dobro podnose sušu , koja je obilježila ovu godinu“, dodao je Mišetić.

Hibride BC Instituta krasi posebna kvalitata zrna   i zbog toga je interes za njih izuzetan kazao je Domagoj Stepinac , zadužen za sjemensku proizvodnju u BC Insitutu Zagreb. „Ova ogledan parcela je dala izuzetne rezultate , bez obzira na sušnu godinu, a već na startu vaganja vidljivo je da će prinosi na ovoj njivi biti  odlični,  čime se ponosimo“, istakao je Stepinac.

Nakon završenog vaganja na oglednoj parceli u Suvaji potvrđeni su prinosi koji su se kretali od 9 pa čak do 13 tona po hektaru.

BC Insititut je vodeća hrvatska sjemenska kuća, sa samostalnim oplemenjivačkim programom.Ove godine je proslavio veliki jubilej  120 godina postojanja i uspješnog rada. Iskustvo i tradicija, znanje i predanost, rad i upornost, vrijednosti su koje se njeguju u Bc Institutu i koje su temelj stvaranja vrhunskih sorti strnih žitarica i hibrida kukuruza.