Bibliotekari Republike Srpske danas obilježavaju svoj dan

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Tumblr

Bibliotekari Republike Srpske danas, 9.oktobra obilježavaju svoj dan.

Dan bibliotekara je dobar povod da se ukaže na važnost knjige i čitanja kao važnih segmenata koji doprinose obrazovanju, ali i osvrne na sve ono što obilježava  Narodnu biblioteku u našoj opštini, ustanovu čija su vrata  širom otvorena za sve ljubitelje pisane riječi i one koji će to tek postati.

Bogatstvo biblioteke u Kozarskoj Dubici mjeri se desetinama hiljada naslova, veliki broj stručnih knjiga i enciklopedijskih izdanja prikupljanih tokom 53 godine rada i postojanja ustanove u kojoj su ljepotu pisane riječi upoznale generacije i generacije Dubičana.

Od osnivanja u ovoj ustanovi sistemski se radi na uvećanju i očuvanju knjižnog fonda, pa danas imamo više od 45 hiljada naslova, koji su raspoređeni i našim čitaocima dostupni u informativno-pozajmnom odjeljenju, odjeljenjima za djecu i odrasle, u naučno-studijskoj čitaonici i odjeljenju zavičajne zbirke-legatu biblioteke, kazala je direktor Danijela Balaban.

Sa knjigama i književnicima, piscima i pjesnicima Dubičani  sve češće druguju i to uglavnom zahvaljujući Narodnoj biblioteci u čijoj se organizaciji održavaju promocije  mnogobrojnih književnih djela.

Uprkos ograničenim finansijskim mogućnostima prate izdavačka djelatnost i idu u korak sa  savremenim trendovima u književnosti.

Ove godine na sajmovima knjiga nabavili smo 310 novih izdanja , a od vjernih čitalaca na poklon dobili 416 knjiga, kazala je Balabanova.

Narodna biblioteka u Kozarskoj Dubici trenutno ima 1.060 članova.