Udruženju uzgajivača ovaca i koza „Kozara“ isporučena mehanizacija vrijedna 44.000 KM

Udruženju uzgajivača ovaca i koza „Kozara“ danas je isporučen,rolobaler sa omotačem bala, nova mehanizacija vrijedna 44.000 maraka.

Projekat nabavke mehanizacije realizovalo je Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske posredstvom Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata, a kroz IFAD-ov projekat za razvoj ruralnih područja.

Od ukupno potrebnih sredstava ministarstvo je obezbijedilo 70 posto , a 30 posto udruženje, kazao je Žarko Tubin individualni konsultant na IFAD projektu za razvoj ruralnih područja.

On je rekao da je jedan od ciljeva ovog projekta da poboljšava kapacitete proizvođačkih organizacija.

Konkretno smo ovdje sa Udruženjem uzgajivača ovaca i koza „Kozara“ realizovali nabavku rolo prese, kazao je Tubin i pojasnio da je projekat kandidovan  početkom ove godine ,nakon razgovora sa predstavnicima udruženja koji su izrazili potrebu za nabavkom nove mehanizacije jer je njihova zastarjela i zbog toga nisu imali uslove za spremanje kvalitetne stočne hrane.

Pored Kozarske Dubice slične projekte sproveli smo u Novom Gradu, Kostajnici i Oštroj Luci, naveo je Tubin i istakao značaj udruživanja poljoprivrednih proizvođača.

Uskoro kreće novi projekat IFAD-a koji bi trebao da traje 10 godina i velika je prednost udruživanja, jer su sve komponente projekta usmjerene ka udruženjima , za individualne proizvođače nemamo nikakve komponente podrške, naglasio  je Tubin.

Isporuka mehanizacije obavljena je jutros na poljoprivrednom gazdinstvu „Novoselci“, vlasnika Darka Lukača koji je i predsjednik Udruženja uzgajivača ovaca i koza „Kozara“, udruženja koje okuplja 40 uzgajivača sa područja Kozarske Dubice , Prijedora i Gradiške sa oko 25 hiljada grla , od kojih je polovina u vlasništvu 20 članova udruženja iz naše opštine.

Lukač je istakao značaj isporučene mehanizacije koja će služiti za potrebe uzgajivača na područja Novoselaca, Knežice i Pobrđana i naglasio  potrebu udruživanja  poljoprivrednih proizvođača,te stvaranje mašinskih prstenova.

„Do sredstva nije lako doći ,ali se upornost isplati.Ovo je naš sedmi projekat i tek je on uspješno realizovan, za prethodne, iako su možda bili i bolji, tada jednostavno nije bilo sredstava“, istakao je Lukač.

Na podršci u realizaciji ovog projekta Lukač se u ime udruženja zahvalio prijedorskoj kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Odjeljenju za privredu i poljoprivredu opštine Kozarska Dubica.

Načelnik ovog odjeljenja Duško Bodilović je rekao da je ovaj projekat primjer dobre prakse , koji imaju podršku kako resornog ministarstva tako i opštinske uprave .

Mi smo uvijek tu da pružimo pomoć poljoprivrednim proizvođačima oko registracije udruženja , pisanja i apliciranja projekata i drugih vidova podrške, rekao je Bodilović.

Upravo će ta pomoć  i dalje biti  neophodna Udruženju uzgajivača ovaca i koza „Kozara“ koje  ima u planu da nastavi sa nabavkom potrebne mehanizacije kroz ovakve i slične projekte .Sada im je prioritet nabavka novog traktora veće snage kojim bi se , kao i sa danas isporučenom mehanizacijom ,služio veći broj uzgajivača.

Uzgoj visoko kvalitetnih ovaca jezersko-solčavske rase ,koje osim na njegovom imanju gotovo da i nema kod dubičkih ovčara, pokazao se kao veoma dobar izbor za Darka Lukača, vlasnika Poljoprivrednog porodičnog gazdinstva „Novoselci“ . Na svom imanju ima više od stotinu grla ove rase ,a u priplodu koristi  ovnove  il de frans  rase, francuske mesnate rase ovaca za koju kaže da je izuzetno kvalitetna, tako da on nema problema sa tržištem.

Ovčari su shvatili da samo udruženi mogu osavremeniti proizvodnju i zato se svi slažu da uz kvalitetne rase ovaca, novu mehanizaciju i bogate pašnjake na obroncima Kozare i Prosare ovčarstvo na području naše opštine ima veoma dobru perspektivu razvoja.